GirlsClub

Forum Pomoc rejestracja
Jesteś tutaj: GirlsClub.pl » forum » zdrowie » Ratujcie! poparzyłam się na słońcu :( (Przeczytany 2635 razy)                   Strony: 1 2 [3]
11 Czerwiec 2010, 18:39
chichotka

Ja odkąd pamiętam to zawsze na wakacje panthenol biorę. Jak się spalę to fajnie chłodzi i uśmierza
pieczenie. Najgorszym moim przekleństwem wywołanym przez słońce jest za to opryszczka, chociaż na na też mam już swój sposób Wink
11 Czerwiec 2010, 21:15
siasia

gaduł‚a
MIŁOŚĆ-GdyStajeszPrzedNimNagaAonpatrzyCiWoczy...:)

a jaki ? Smiley

13 Czerwiec 2010, 16:38
chichotka

A jak miałam często opryszczki to mnie wreszcie przyjaciółka do lekarza wygnała, chociaż początkowo sobie to olewałam. Miałam kurację lekami przeciwwirusowymi i ponad rok nic się nie odzywała. Ostatnio jak były pierwsze ładniejsze dni i się trochę opalałam, to poczułam że coś się święci i łyknęłam jedną tabletkę od razu (tak mi lekarz poradził). oprycha dała sobie spokój Cheesy Bo wczesniej jakies kremy czy coś to nie pomagały za bardzo
15 Czerwiec 2010, 09:43
ika

ś›wieżynka
*

No ale heviran to chyba najdłużej godzinę po zauważeniu pierwszych objawów trzeba wziąć, ale żeby skutecznie sie przeleczyć i pozbyć się opryszczki na dłużej albo na zawsze  to jakiś czas trzeba łykać te tabletki, nawet kilka miesięcy.
15 Czerwiec 2010, 18:59
chichotka

I tak właśnie zrobiłam. I bardzo sobie chwalę Smiley

A tak wracając do tematu, to jak nie mam akurat panthenolu pod ręką ani żadnej apteki to kefirem działam Cheesy Działanie podobne, ale zapach kefirowy no i to dośc nieciekawie wygląda, taki kefir na plecach Tongue Poza tym spływa
16 Czerwiec 2010, 10:05
ika

ś›wieżynka
*

Zsiadłym mlekiem też można jak masz je pod ręką, a najlepiej to ograniczyć opalanie, albo robić to z rozwagą to i opryszczka rzadziej będzie wyskakiwać, chociaż kto wie, nieleczona to może w każdym momencie wysypać.
23 Czerwiec 2010, 11:40
ewska

gaduł‚a

Ja odkąd pamiętam to zawsze na wakacje panthenol biorę. Jak się spalę to fajnie chłodzi i uśmierza
pieczenie. Najgorszym moim przekleństwem wywołanym przez słońce jest za to opryszczka, chociaż na na też mam już swój sposób Wink

ja już go spakowałam do walizki Cheesy właśnie ostatnie rzeczy pakuję. Jednak pianka panthenolu jest najlepsza, ona opórcz tego że chłodzi to leczy i tak jak dobrze zauważyłaś... dobrze się trzyma na miejscu Cheesy

28 Czerwiec 2010, 21:00
Laluna

gaduł‚a

ewska, zazdrościmy wakacji, wracaj szybko i pokazuj nam słoneczne zdjęcia!

29 Czerwiec 2010, 08:07
siasia

gaduł‚a
MIŁOŚĆ-GdyStajeszPrzedNimNagaAonpatrzyCiWoczy...:)

a mnie spaliło w niedziele na pikniku lotniczym Sad

22 Sierpień 2010, 16:25
Maleńka

Ja tez się na niego wybierałam, ale życie bywa przewrotne... I czym się poratowałaś siasia?

Motylem jestem... Pofrunę , gdzie nie byłam jeszcze...

http://satynowarandka.pl/randka/Werka =>głosujcie na moją randkę;))
22 Sierpień 2010, 20:20
pinezka

pieczenie.
trzeba pamietać że żeby panthenol schłodził to trzeba go trzymać w odpowiedniej temperaturze czyli najlepiej w lodówce wtedy daje super uczucie chłodu.

Ja mam wiele swoim prywatnych sposobów co zrobić gdy poparzymy się i które sprawiają że oparzenia słoneczne nie są aż tak bolesne. Jak chcecie to napiszę Wink
23 Sierpień 2010, 12:17
Maleńka

trzeba pamietać że żeby panthenol schłodził to trzeba go trzymać w odpowiedniej temperaturze czyli najlepiej w lodówce wtedy daje super uczucie chłodu.
A jak to w lodówce- przecież on sam z siebie daje efekt chłodzący...

Ja mam wiele swoim prywatnych sposobów co zrobić gdy poparzymy się i które sprawiają że oparzenia słoneczne nie są aż tak bolesne. Jak chcecie to napiszę Wink
Podziel się;)

24 Sierpień 2010, 00:13
pinezka

A jak to w lodówce- przecież on sam z siebie daje efekt chłodzący...
nie efekt to panthenol  ma dopiero chłodzący gdy będzie stał w lodówce, wierz mi

Podziel się;)

to co ja robie gdy przesadze ze słonecznymi kąpielami  Grin i to co mogę tobie i oczywiście innym forumowiczkom poradzić to:

1. weź aspirynę, która usprawni krążenie, obniży temperaturę i stan zapalny (2 tabletki co 4 godziny)
   2. zrób kompres chłodzący – najlepiej użyj do tego żelu aloesowego lub balsamu po opalaniu, w ostateczności użyj zimnej wody, naturalnego jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka
   3. innym sposobem na kompres jest przyłożenie na bolesne miejsce plasterka ziemniaka, ogórka lub jabłka
   4. ulgę w poparzeniach przynosi także papka z mąki kukurydzianej zmieszanej z wodą
   5. na obrzmiałe powieki przyłóż kompres z mocnej i schłodzonej herbaty
   6. przy silnym świądzie użyj antyseptycznego pudru lub płynu zmniejszającego świąd (do kupienia w aptece)
   7. dobrym sposobem jest chłodna kąpiel z łyżką sody oczyszczonej, pamiętaj, aby nie wycierać po niej skóry zbyt intensywnie
   8.  pij! Pij jak najwięcej wody, tak by organizm mógł obronić się przed odwodnieniem i wysuszeniem
   9. nie wychodź na słońce, dopóki objawy oparzenia całkowicie nie znikną!
  10. nie popełniaj drugi raz tego samego błędu, skóra po poparzeniu już nigdy nie będzie tak samo zdrowa – używaj mocniejszego niż wcześniej filtru!

25 Sierpień 2010, 21:52
Maleńka

ostatni punkt jest najlepszy;) Tylko, ze to się zawsze samo robi... Ja np. ostatnio zasnęłam na ręczniku i ból...

30 Sierpień 2010, 12:08
pinezka

ostatni punkt jest najlepszy;) Tylko, ze to się zawsze samo robi... Ja np. ostatnio zasnęłam na ręczniku i ból...
i jak sobie radziłaś z takim bóle, bo np mój P kiedys zasnął na słońcu , był z kolegami i błogo usnął po piwku Huh? a potem jedyne z tego co mi opowiadał to pojechał na pogotowie, bo był tak poparzony. Smarowali bo jakimiś maziami , a w domu kazali stosować zimne kąpiele i spryskiwać sie pianka panthenol spray.
Kojarzysz tę piankę???
  Drukuj  
Strony: 1 2 [3]